Zımpara Nerelerde Kullanılır?
Zımpara; mobilya sektöründen otomotiv sanayine kadar geniş kullanım alanına sahiptir. Pürüzlü yüzeyleri daha pürüzsüz hale getirmek için uygulanan bu yöntemle ahşap, metal, seramik, plastik gibi birçok alanda zımpara kullanılmaktadır. Genellikle ahşap ürünlerde kullanımı yaygın olan zımparalar, manuel olarak yani elle veya makine ile de kullanılabilmektedir. Yüzey genişliğine göre zımpara çeşidini belirleyebilir ve işlemlerinize başlayabilirsiniz.
Amatör kullanıcıların uygulama yapmasına olanak sağlayan zımpara çeşitleri yapışkanlı, bez, kalem zımparalardan oluşmaktadır. El ergonomisine de uygun formlarda üretilerek kullanıcılara sunulmaktadır. Zımparaların sınıflandırılması şekillerine göre de değişmektedir. Düz, yuvarlak, oval gibi zımpara şekilleri de kullanım alanlarına göre avantaj ve kolaylık sağlamaktadır. Bu zımpara çeşitlerinde boyut farklılıkları da mevcuttur. İşlem yapılacak yüzeyin büyüklüğüne göre zımpara ölçünüzü seçebilirsiniz. Zımpara çeşitleri üretildikleri materyale göre de adlandırılmaktadır. Kâğıt zımpara, keçe zımpara gibi ürünler ismini üretildiği materyalden almaktadır.
Zımpara işlemi elle yapılmasının yanı sıra makinelerle de yapılmaktadır. İşlem süresini kısaltarak kullanıcıya zaman kazandıran makine zımparaları arasında kalın kumlu ve ince kumlu zımpara çeşitleri yer almaktadır. Zorlu yüzeylerin aşınması için kalın zımpara kullanırken; ahşap gibi daha yumuşak yüzeylerde ince zımpara kullanılmaktadır. Bazı zımpara türleri ise işlem yapılacak yüzeye özel olarak üretilmiştir. Örneğin seramik zımpara, cam zımpara, ahşap zımpara, demir zımpara gibi ürünler kullanım alanlarına özgü olarak üretilmiştir.
Zımpara Seçerken Nelere Dikkat Edilir?
Zımpara kumları çeşitli materyallerden elde edilmektedir. Bu nedenle bazı materyaller yoğun aşındırma gücüne sahipken bazıları daha yüzeysel aşındırma yapabilmektedir. İşlem türüne göre zımpara taşınızı seçmeniz oldukça önemlidir. Yazımızın bu bölümünde zımpara kumlarını ele alacağız:
Cam Zımpara Kâğıdı (Çakmak Taşı): Doğal bir taş olan çakmak taşı, kolayca parçalanabileceği için daha çok önceden zeminde bulunan vernik ve boya kalıntılarını çıkarmak için kullanılır. Hemen parçalandığı için ahşap işlerinde pek tercih edilmez.
Zımpara Taşı: Daha çok çelik gibi metal yüzeylerin parlatılması için kullanılır. Çakmak taşına nazaran daha keskin olduğu için ahşap yüzeylerde kullanılmaz.
Garnet Taşı: Kahverengi bir yapıda olan garnet taşı, daha yumuşak bir dokuya sahip olduğu özellikle ahşap yüzeylerde kullanıma uygundur.
Zirkonya Alümina: Sentetik bir zımpara türüdür. Özellikle metal yüzeylerde işlem esnasında daha da keskinleşmektedir. Bu nedenle metal yüzeyler kullanıma uygundur.
Alüminyum Oksit: Güçlü sentetik zımpara türlerinden biridir. Daha çok zımpara makinelerinde kullanılmaktadır. Ağaç türlerinde ve metallerin parlatılması işlemlerinde kullanılmaktadır.
Zımpara kumları, söz ettiğimiz gibi farklı doğal ve sentetik materyallerden oluşmaktadır. Bu sebeple her zımpara türünü herhangi bir yüzeye uygulamamalısınız. İşlem yapacağınız materyale uygun zımpara kumu ve numarası seçmeniz oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yine işleminize göre zımpara büyüklüğünü değiştirebilirsiniz.
Zımpara Numaraları Nelerdir?
Zımpara seçiminde doğru numarayı seçmek, yapacağınız işlemlerinizin kusursuz olmasını sağlayacaktır. Yüzey çeşitliliğine ve uygunluğuna göre farklı numara çeşitleri bulunmaktadır. Zımpara numarası büyüdükçe zımpara kumları incelir. Yani numara küçükse kumlar kalın, numara büyükse kumlar incedir.
40-50 Kum: Kalın kumlara sahiptir. Aşındırıcılığı yüksektir.
60-100 Kum: Orta derece aşındırıcılığa sahiptir. Sert ahşap yüzeyleri şekillendirmek için kullanılabilir.
120-200 Kum: Düşün aşındırıcılığa sahiptir. Ev kullanımında ufak pürüzleri düzeltmek ve ahşabı cilaya hazırlamak için kullanılabilir.
240-400 Kum: Aşındırıcılığı düşüktür. Vernik ve boya işlemlerinde katlar arasında kullanılmaktadır.
600+ Kum: Kum değeri çok ince olduğu için cilalama işlemlerinde kullanıma uygundur.
Zımpara Fiyatları
Zımpara fiyat aralıkları; kullanım alanlarına ve kullanılacak makine türüne değişkenlik göstermektedir. Rulo halinde satışa sunulan zımparalardan ihtiyacınız kadarını da satın alabilirsiniz. Makine için zımpara alacaksanız kum kalınlığına ve zımpara türüne göre fiyatlar belirlenmektedir. Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak kaliteli zımpara türlerini Kayalar Boya web sitesini ziyaret ederek uygun fiyat ve hızlı teslimat güvencesiyle temin edebilirsiniz.