Yağlı Boya Hakkında Merak Edilenler
24.05.2023

Yağlı Boya Hakkında Merak Edilenler

Yağlı  Boya Hakkında Merak Edilenler

 

Yağlı Boya Nedir?

Yağlı boyalar, sentetik boya türlerinden biridir.  Yüksek yapışma gücüne ve üstün kapatıcılık özelliğine sahiptir. Yağ, pigment ve terebentinden elde edilen yağlı boyanın macunumsu bir kıvamı vardır.

Ahşap, metal, cam, plastik gibi birçok yüzeyde kullanıma uygundur.  Genel amaçlı kullanılan bir boya türü olan yağlı boyanın özellikleri ise şöyledir.

  • Diğer boya türlerine göre daha geç kurur.
  • Tüm yapı malzemelerinde kullanıma uygundur.
  • Parlak, mat veya yarı mat olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır.

Yağlı Boya Çeşitleri Nelerdir?

Yağlı boyalar, geniş kullanım alanına ve renk yelpazesine sahip boya türlerinden biridir. Kullanım alanı ve amacına göre parlaklık dengesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle renk seçeneklerinin yanı sıra yağlı boya çeşitleri üç gruba ayrılmaktadır. Yağlı boyalar; parlak, mat ve yarı mat olmak üzere üç farklı çeşitte üretilmektedir.

Parlak Yağlı Boyalar

Metal yüzeylerde sıklıkla kullanılan parlak yağlı boya ile demir kapılar, korkuluklar, doğal gaz boruları rahatlıkla boyanabilir. Hem metallerin görselliğini yükseltirken hem de parlak görünümüyle doğal bir ışıltı elde etmenizi sağlar. Esnemeyen yapısından dolayı yapıştığı yüzeyde sert bir yapı oluşturan yağlı boya kuruduktan sonra yüzeyin kolay temizlenmesini sağlar ve suya karşı yüksek dayanım gösterir.

 

Yarı Mat Yağlı Boyalar

Hafif bir parlaklığa sahip olan bu boya türü yine genel amaçlı kullanıma uygundur. Yüzeyin parlak ve mat arası bir görünümde olmasını sağlar. Kullanılan ortama göre hafif bir ışıltı katarak boyandığı yüzeyde dış etmenlere karşı üstün koruma sağlar.

 

Mat Yağlı Boyalar

Parlak ve yarı mat yağlı boyalar gibi tüm yüzeylerde kullanıma uygundur. Diğer boyalardan tek farkı mat bir görünüş verdiği için yüzeyde ışığı yansıtmazlar. Dekoratif bir görünüş elde etmek için tercih edilen boya türlerinin başında gelmektedir.

 

Yağlı Boya Çıkartma Teknikleri Nelerdir?

Sentetik boya olduğu için her zaman inceltilerek kullanılması gerekmektedir. İnceltme işlemleri için tiner kullanılır. Kutu üzerinde belirtilen yönergeleri takip ederek boyanız için doğru inceliği yakalayabilirsiniz. Kuruduktan sonra kusursuz bir görünüm veren yağlı boyalar sert ve esnemeyen yapıda olduğundan boyanan yüzeyin temizlenmesi de oldukça zordur.

Kurumuş yağlı boyanın kendisini veya lekesini çıkarmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Boyanın kuruduğu yüzeyin özelliğine dikkat etmeniz önemlidir. Kurumuş yağlı boyayı çıkarmak için tiner kullanmanız gerekebilir. Tiner, kumaş veya ahşap dokulara zarar verebileceği için temizleme esnasında dikkatli olmalısınız. Metal yüzeylerden temizlemek için ise bir ıspatula yardımıyla kazımanız veya zımparalamanız gerekebilir.
  • Zımpara yardımıyla da metal ve sert yüzeylerde zımparalama yapabilirsiniz. Zımparalama yaptıktan sonra eğer yüzeyde bir boya tabakası kaldıysa bir beze tiner dökerek silebilirsiniz.
  • Beton gibi sert ve geniş yüzeylerden yağlı boyayı çıkarmak için tiner kullanmanız yeterli olmayabilir bu sebeple ısı tabancası kullanarak boyanın sert yapısını yumuşatabilirsiniz.
  • Yağlı boya giysilerinize bulaştıysa hemen müdahale etmezseniz temizlemeniz çok zor olacaktır. Giysi üzerinde eğer yağlı boya kurumuşsa çıkarmanız neredeyse mümkün değildir çünkü tiner giysilerinizin yıpranmasına ve tekrar kullanılmayacak durumda olmasına neden olacaktır.
  • Pvc pencerelerinizden yağlı boyayı çıkarmak istediğinizde yine tiner kullanmanız gerekecektir. Bu işlem için tiner kullanımı pvc zemine zarar verebilir. Pimapen materyalden yağlı boyayı çıkarmak için uğraşmak yerine sprey boya ile ufak rötuşlar yapmanızı öneririz.
  • Cam üzerinde kurumuş yağlı boya lekesi varsa temiz bir beze selülozik tiner dökerek temizleme işleme yapabilirsiniz. Tinerle temizledikten sonra sabunlu su ile işlem yapılan bölgedeki tineri de temizlemeniz gerekmektedir.
  • Yağlı boya elinize veya teninize temas edip kuruduysa temizlemek için bir beze selülozik tiner döküp elinizden çıkarabilirsiniz. Ardından elinizi bol sabunlu su ile yıkayarak tamamen boyadan ve tinerden arındırabilirsiniz.

 

Ayrıca yağlı boya tam kurumadan hemen önce asetonla da çıkarılabilir. Asetonun içeriğinde selülozik tiner ile aynı bileşenler bulunduğu için henüz kurumamış olan yağlı boyayı temizlemenize yardımcı olacaktır. Asetonun döktüğünüz yüzeyde çok fazla beklememesine özen göstermelisiniz. 

 

Etiketler: Yağlı Boya, Yağlı Boya Kullanımı, Parlak Yağlı Boya, Yarı Mat Yağlı Boya
Blog Son Eklenenler
Ahşaplarınızın Doğal Ve Canlı Görünmesini Tik Yağı İle Sağlayabilirsiniz

Ahşaplarınızın Doğal Ve Canlı Görünmesini Tik Yağı İle Sağlayabilirsiniz

Ahşaplarınızı en iyi şekilde korumak için tik yağı tercih edebilirsiniz. Tik yağı doğal yapısı ile birlikte ahşap ürünlerinizin korunması için zahmetsiz ve pratik bir çözüm sunacaktır. Kolay uygulanıyor olması sayesinde de istediğiniz parlaklığı elde etmenizi sağlar.

24.05.2023
Astar Boya Yapmanın Püf Noktaları

Astar Boya Yapmanın Püf Noktaları

Astar boya, boya işleminden önce uygulanması gereken önemli adımlar arasındadır

24.05.2023
Mobilya Boya ve Verniklerinde Öncü Marka Genç Boya

Mobilya Boya ve Verniklerinde Öncü Marka Genç Boya

Ufak değişikliklerle yaşam alanlarınıza renk getirmek isteyebilirsiniz.  Genç Boya  ile aradığınız her kriterde boya özelliklerine erişebilir ve hayallerinizdeki görünümleri kolaylıkla elde edebilirsiniz. Maksimum kullanım ömürleri ile hizmetlerini gerçekleştirir. Minimum bakım faaliyetleri ile uzun süreler boyunca kullanım sağlayabileceğiniz boya çeşitleri Genç Boya ‘da bulunmaktadır.

24.05.2023
Evinizin Güzel Görünmesini Sağlayacak Dış Cephe Duvar Boyası

Evinizin Güzel Görünmesini Sağlayacak Dış Cephe Duvar Boyası

Bir ev ile ilgili ilk izlenim dış cepheden başlar. Dış cephe tasarımları ve renkleri bu nedenle büyük önem arz eder. İlk izlenimler bir evi sevebilmek için çok önemlidir. Yaşam ortamınızın estetik açıdan zevklerinize hitap etmesi, o evde daha mutlu anılar biriktirebilmeniz için önemlidir.  Dış cephe duvar boyası  tercihlerinizi de kendi zevkleriniz ışığında seçebilirsiniz.

24.05.2023
Evinizi Yenilerken Kapılarınızı Unutmayın | Panel Kapı Boyası İle Kapılarınızı Yenileyin

Evinizi Yenilerken Kapılarınızı Unutmayın | Panel Kapı Boyası İle Kapılarınızı Yenileyin

Yaşam alanlarında yapılacak değişikliklere veya yenilemelere evin kapıları da eklenebilir. Evlerinizin iç kapılarını  panel kapı boyası  ile boyayarak hem yaşam alanında farklılık yaratmak hem de kapılarınızı yenilemek mümkün hale geliyor.14

24.05.2023
Tezgah Neyle Ve Nasıl Boyanır ?

Tezgah Neyle Ve Nasıl Boyanır ?

Mutfaklarda yenileme işlemleri son dönemlerde trend olan “do it yourself” kendin yap akımının etkisiyle daha da yaygınlaşmıştır.

24.05.2023
Ahşap Tavan Nasıl Boyanır?

Ahşap Tavan Nasıl Boyanır?

Ahşap malzemeden yapılan tavanların bakım ve onarım işlemleri için araştırma yapıldığında karşılaşılan sorulardan biri de “Ahşap tavan boyası var mı?” sorusudur.

24.05.2023
Dış Cephe Boyası Hakkında Merak Edilenler

Dış Cephe Boyası Hakkında Merak Edilenler

Dış cephe boyaları en kolay tanımıyla; olumsuz dış etmenlere maruz kalan bina ve yapıların dış cephe boyama işlemlerinde kullanılan özel olarak üretilmiş bir boya türüdür. Ancak günümüzde estetik kaygılar sebepli de dış cephe boyaları önemli hale gelmiştir. Her türlü yapının iç tasarımı kadar dışarıdan görünen kısmının da tasarımı oldukça önemlidir. Konut, okul, hastane, iş yeri veya sosyal tesislerin birçoğu öncelikle dış görünümleriyle dikkat çekmektedir.

24.05.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.